Koudeharding2023-11-03T14:58:42+01:00

Verschillende manieren van koude training om je aan bloot te stellen

Leer meer over koude training en wat het kan doen voor jou

Koudeharding

Koudeharding, ook wel bekend als koude training, een eeuwenoude traditie uit Siberië, Rusland en Oekraïne: harding met kou en hitte. Koude training is een methode waarbij je jezelf exposeert aan koude temperaturen om verschillende gezondheidsvoordelen te verkrijgen. Er zijn vijf verschillende methoden om koude training te beoefenen.

  • Luchtdouche: Bij een luchtdouche ga je met een ontbloot lichaam (in bijvoorbeeld een korte broek en shirt) kort naar buiten in de kou en beweeg je, zoals wandelen of joggen. We gebruiken hierbij de buitenlucht als koude instrument. Lucht geleid de koude minder goed dan water, we kunnen dus wat langer buiten blijven dan dat we in het water blijven.
  • Emmergieting: Emmergieting wordt meestal ’s ochtends uitgevoerd, wanneer je lichaam nog warm met nestwarmte. Het betreft het overgieten van je lichaam met koud water uit emmers. De emmers kun je ’s nachts buiten zetten, het  water in de emmers zal goed koud worden. Een snelle en effectieve manier van koude training.
  • Dompelen: Dompelen houdt in dat je jezelf heel kort onderdompelt in koud water, zoals een ijsbad of een ander koud water. Een intense ervaring die graag gebruikt wordt als koude training.
  • Walrussen (oftewel winterzwemmen): Walrussen impliceert dat je kort gaat zwemmen in koud water. De beweging in het koude water verhoogt de koudestress op je lichaam en kan extra gezondheidsvoordelen bieden. Het is belangrijk om je lichaam op te warmen voordat je gaat winterzwemmen.
  • Dampen: Dampen houdt in dat je in een sauna gaat om je lichaam op te warmen en vervolgens afkoelt door jezelf onder te dompelen in koud water. Dit contrast tussen warmte en kou kan ook bijdragen aan de voordelen van koude training.

Het is essentieel om te benadrukken dat koudeharding veilig en geleidelijk moet gebeuren. Ga nooit met een koud lichaam het water in, dit kan risico’s  opleveren voor je hart, organen en gewrichten. Het opwarmen van je lichaam vooraf, bijvoorbeeld door middel van sport, is belangrijk.

Koudeharding kan verschillende gezondheidsvoordelen bieden, waaronder het verbeteren van de bloedcirculatie, het versterken van het immuunsysteem, het verminderen van ontstekingen en het vergroten van mentale veerkracht. Het is echter altijd raadzaam om met een professional te overleggen voordat je begint met koudeharding, vooral als je gezondheidsproblemen hebt of onzeker bent over de juiste aanpak.

winterzwemmen-koude-training
Luchtdouche-koude-training

Aanbod Winterzwemmen

Zwemmen met de Walrusclub

In een groep van maximaal 12 vrouwen gaan we sporten en zwemmen in Diessen, een mooie plek in Noord Brabant.

Dinsdag 06:30 uur

Vroege Vogels gaan op dinsdagochtend om 06.30 uur het water in. Ja, dat betekend dus in het donker je warme bedje uit, sportkleren aan en op naar Diessen. Daar sta ik klaar om met jullie, na een goede warming-up het water in te gaan. Daarna ben jij zo fit en fris, dat wordt een geweldige dag!

Woensdag 10:00 uur Wandelyoga
De woensdagochtendtraining bestaat uit actieve wandeling gecombineerd met dynamische yogaoefeningen en Aerobicsoefeningen. Alles om goed warm te worden alvorens we het natuurwater ingaan. Na het winterzwemmen is er tijd voor een warme kop thee.

Zondagochtend van 9.30 tot 10.45 uur Bootcamp
De zondagochtendtraining bestaat uit een stukje hardlopen gecombineerd met bootcampoefeningen en een aantal pittige Yogaoefeningen. Het lichaam zal hier zeker goed warm van worden voordat we het natuurwater ingaan.

Heb je interesse om mee te doen? Neem dan gerust contact op via monique@walrus.nl voor een intake en bekijk hier de veiligheidsregels.

Teambuilding
winterzwemmen-koude-training

Mini retraite

Tijdens deze mini retraite maken we gebruik van de vier natuurelementen water, aarde, lucht en vuur. We starten de dag met een lekker welkomstdrankje. Vervolgens maken we een heerlijke wandeling in de natuur die we combineren met fijne yogahoudingen en oefeningen om warm te worden. Nadat we goed warm zijn, zullen we het koude water betreden en gaan winterzwemmen. Daarna wacht een heerlijk warme sauna en wordt intussen een lekkere en gezonde lunch bereid.

Neem contact op via monique@walrus.nl voor het maken van een afspraak. Of boek direct hier je mini retraite.

Veelgestelde vragen over Winterzwemmen bij Walrusclub Tilburg

Kan ik ook met een klein groepje komen winterzwemmen?2022-10-14T10:20:35+02:00

Wil je graag met een klein groepje komen sporten en zwemmen? Dat is zeker mogelijk. Voor kleine groepjes van maximaal 4 personen maak ik een mooie sportieve training met aansluitend Winterzwemmen. Eventueel kan je daarna gebruik maken van de sauna. Neem contact op voor het maken van een afspraak.

Kan ik bij Walrus ook een privésessie Winterzwemmen2022-10-14T10:15:58+02:00

Wil je nou liever eerst een keer een privésessie boeken om het water in te gaan? Dat is zeker mogelijk. Dit kan op verschillende locaties ingepland worden.

Winterzwemmen zorgt voor extra energie en afweer door toename van rode en witte bloedcellen

Goed voor je humeur

Tijdens het winterzwemmen komen er gelukshormonen vrij. Hier heb je de hele dag plezier van.

Activeert je imuunsysteem

Door toename van rode en witte bloedcellen in het bloed. Deze toename zorgt voor extra energie en afweer. Het stofje interleukine-6 wordt aangemaakt en werkt ontstekingsremmend en herstellend. Dit effect is optimaal bij temperaturen onder de 4 graden.

Goed voor je hart en vaten

Zodra je huid in aanraking komt met het koude water vernauwen zich de bloedvaten. Je bloed wordt naar de vitale organen gestuurd. Als je het water weer verlaat, verwijden de bloedvaten zich weer en het warme bloed stroomt terug naar de ledematen. Gymnastiek voor de bloedvaten dus!

Prijzen

Walrusclub groepstraining

10 rittenkaart: €
Losse les: €

Winterzwemmen in kleine groep

Kleine groep (max 4 personen): €
Kleine groep (max 4 personen) met sauna en lunch: €

Privésessie

Privésessie Winterzwemmen: € 80,-
Privésessie Winterzwemmen externe locatie: € 125,- (Binnen een straal van 50 km)

Ik heb een goede warming-up en cooling-down gehad, waardoor ik in het water en daarna geen pijn heb ervaren.

Het was meer een mentale drempel waar ik overheen moest stappen, wat me lukte door de energie die er hing.

Je huid tintelt helemaal na het zwemmen en je voelt enorme bloeddoorstroming en fijne energie door je lichaam gaan.

Sporten vooraf en achteraf is in de buitenlucht heerlijk.

Yoga

Een no-nonsense yogales voor iedereen

Over Walrus

Meer informatie over Walrusclub Tilburg

Ga naar de bovenkant