De eerste keer winterzwemmen

Mijn allereerste kennismaking met winterzwemmen vond plaats in Thermen Bussloo in 2017, waar Loes en Ewout Staartjes een boeiende workshop organiseerden. Onder valse voorwendselen heb ik Steef mee de sauna ingenomen onder het mom van een lekker dagje relaxen met als verrassende bonus een workshop winterzwemmen. Terwijl hij de ontspanning wel kon waarderen, leek winterzwemmen niet echt zijn ding. Maar grappig genoeg, toen we de ruimte binnenliepen en Russische muziek hoorden, ontdekten we al snel dat Ewout ook een kenner was van alles wat met Rusland te maken heeft. Deze connectie tussen Steef en Ewout zorgde voor een onverwachte wending, en voordat we het wisten, dook Steef ook het water in. Het was een onvergetelijke ervaring. Het water in Bussloo was destijds slechts 5 graden Celsius, en ik kan niet ontkennen dat ik het behoorlijk koud vond. Maar tegelijkertijd was het ook een opwindende en fantastische ervaring die smaakte naar meer.

Retraite in Rusland

Meer avonturen wachtten in februari 2018, toen ik de kans kreeg om deel te nemen aan een retraite in Rusland, in Sint-Petersburg en Otradnoje. Die winter was buitengewoon koud, met nachtelijke temperaturen die daalden tot -27 graden Celsius en overdag niet veel warmer dan -17 graden Celsius. We moesten zelfs wakdiensten draaien, wat betekende dat we het wak in het ijs meerdere keren per dag openhielden. Het was zo koud dat het wak direct begon te bevriezen zodra je je omdraaide. Bij zulke koude temperaturen mag je wel spreken van zwemmen in ijswater. (zwemmen in water onder de 4˚C) En ja, het was zeker spannend om bij die temperaturen in mijn bikini het ijskoude water te trotseren. Deze onvergetelijke week veranderde me in een toegewijde Walrus.

Opleiding winterzweminstructeur

Ewout heeft me in die tijd en nadien veel geleerd over de kunst van winterzwemmen. Hij heeft me opgeleid tot winterzweminstructeur. Binnenkort komt zijn boek “Helende kou” uit, dat ik vol verwachting tegemoetzie. Op 17 november is de boeklancering in Deventer, waar Steef en ik zullen zijn en het evenement zullen combineren met een dagje sauna in Thermen Bussloo. Het belooft een geweldig weekend te worden, waar ik veel andere winterzwemliefhebbers verwacht te ontmoeten. Ik kijk er nu al naar uit om iedereen te ontmoeten en meer te delen over dit spannende avontuur zodra het boek uit is.

Maakt dit je nu enthousiast en wil jij je ook een keer in het Nederlandse koude water onderdompelen? Dat kan natuurlijk. Boek een proefles en kom het een keer uitproberen.