Vandaag wil ik het weer eens hebben over zelfdiscipline, een onderwerp dat me momenteel nogal bezighoudt.

Wat is zelfdiscipline eigenlijk?

Als we naar de yogafilosofie kijken, kan ik het volgende zeggen: Zelfdiscipline komt voort uit een innerlijke gedrevenheid. Het is datgene wat je heel graag wilt bereiken en de acties die je moet ondernemen om dat doel te verwezenlijken. Iedereen heeft echter verschillende doelen, dus zelfdiscipline ziet er voor iedereen anders uit.Zelfdiscipline is de actie die volgt op je eigen voorgenomen doel. Het is simpel: zonder actie geen resultaat.

Mijn zelfdiscipline in de praktijk

  • Ik sta nog steeds iedere ochtend om 05.00 uur op, zodat ik om 05.30 uur klaar ben voor een superfijne yogales. Mijn doelen hierbij? Inspiratie opdoen voor de yogalessen die ik geef, mijn eigen yogabeoefening verbeteren, en genieten van een vroege start van de dag!
  • Elke ochtend maak ik een heerlijk fruitontbijt voor mezelf klaar. De foto’s hierboven tonen een van mijn favorieten: de rode biet en rood fruit smoothie. Superlekker en vullend, precies wat ik nodig heb voor de ochtend.
  • Daarnaast eet ik drie keer per dag zonder tussendoortjes. Dit heb ik in de loop der jaren geleerd en het werkt geweldig voor mij om op gewicht te blijven. Dit geeft me veel vreugde. Wat in het begin lastig was, is nu een gewoonte geworden die moeiteloos gaat.

Kost zelfdiscipline moeite?

Ja en nee. Zelfdiscipline geeft een enorm gevoel van voldoening. Dit is een grote motivator. Als je helder hebt wat je wilt bereiken, waar je naartoe wilt en waarom, dan kost zelfdiscipline weinig moeite.Theo Schoenmaker zei ooit: “Als je wilt weten wat je wilt, moet je kijken wat je doet.” Met andere woorden, als je steeds iets anders doet dan wat je wilt, weet je dan wel echt wat je wilt? Of wil je het te snel? Misschien is het tijd om daar eens goed over na te denken.

Conclusie

Heb jij helder wat je wilt? Dan kost zelfdiscipline geen moeite en zet je vanzelf de stappen die nodig zijn om je doel te bereiken.Doe jij keer op keer acties die niet leiden tot je gestelde doel? Ga dan nog een heel goed nadenken of het wel echt klopt wat je je ten doel hebt gesteld.

Noot

Bij zelfdiscipline is het belangrijk om ook aardig voor jezelf te blijven. Lukt het een keer niet met vroeg opstaan, een gezond ontbijt of dagelijks naar de sportschool gaan? Straf jezelf dan niet, maar maak een frisse herstart en ga door naar je einddoel. Je kunt leren van het verleden, maar neem je positieve mindset mee naar morgen.