Winterzwemmen versus IJszwemmen: Ontdek de Gezondheidsvoordelen

Winterzwemmen en ijzwemmen zijn beide vormen van zwemmen in koud water, maar er zijn enkele verschillen in de specifieke temperaturen en tradities die ermee gepaard gaan.

Koud water oefent het grootste effect uit op ons lichaam bij een temperatuur onder de 3,9˚C, waarbij we spreken van ijszwemmen. We noemen het ijszwemmen omdat het water zich al begint voor te bereiden om te bevriezen. Het water begint zich al naar ijskristallen om te vormern. In Nederland kunnen we vanaf december rekening houden met deze temperaturen in open water.

Maar wat is dan winterzwemmen? Eigenlijk het zwemmen in koud water in de winter. En ook al is de temperatuur nog niet onder de 3,9˚C, in overeenstemming met de eeuwenoude tradities in Rusland en Oekraïne, beginnen de gezondheidseffecten al bij een temperatuur onder de 10˚C. De meeste Walrusclubs in Nederland zwemmen van ca. oktober t/m maart.

De gezondheidsvoordelen zijn afhankelijk van zowel de watertemperatuur als de zwemtijd. Hierbij geldt het principe: laat je ambitie om lang te zwemmen los, want less is more. Een korte zwemtijd levert meer gezondheidsvoordelen op dan een te lange zwemtijd.

Hoelang je precies in het water kunt blijven, hangt af van verschillende factoren: de temperatuur van het water, je lichaamstype, algemene conditie, koude conditie en hoe goed je bent opgewarmd.

Wil je meer weten? Verdiep je dan ook eens in koudeharding en/of plan een afspraak in om een keer mee te zwemmen. Het is ook mogelijk om een privéafspraak te regelen.