Er zijn een aantal redenen om te gaan winterzwemmen.

 

De eerste en voor mij denk ik belangrijkste is; het geeft een enorme kick om dit te gaan doen.

Kijk, je stapt natuurlijk niet zomaar het koude water in. Ook al lijkt het nu wel een hele hype en nemen mensen ijsbaden bij de vleet. Het vergt echt wel een stukje voorbereiding en mentale overwinning om in koud water te gaan zwemmen. Daarom doen we eerst een goede warming up, zodat het lichaam goed warm wordt. Dit is heel belangrijk, onderschat het niet. De voorstelling om met een koud lichaam het water in te gaan is echt niet fijn. Als we dan lekker warm zijn, dan gaan we pas zwemmen. En dit zwemmen noemen we eigenlijk ook wel dippen. Langer dan maximaal 2 minuten blijven we niet in het water. En als je dan het water uitkomt, dat gevoel, dat is mijn reden om te gaan winterzwemmen. Het lijkt wel een explosie van geluk in je lichaam. Dat wil je toch gewoon meemaken?

 

De tweede reden om te gaan winterzwemmen: het is echt supergezond. Ik noem maar even een paar dingen op waar het goed voor is; het activeert je immuunsysteem, een goede training voor hart, longen en bloedvaten, gymnastiek voor je vaten, training van je zenuwstelsel, verhoging van je kerntemperatuur, verhoging van je metabolisme, goed voor je hormoonhuishouding, aanmaak van bruin vet, verhoogt de tonus van je cellen wat afval afvoeren stimuleert, zorgt voor een sterk energetisch lichaam, vergroot je mentale kracht, zorgt voor activatie vitamine D. Een heleboel redenen om ook het koude water in te gaan.

 

Hierbij moet gezegd worden dat ambitie om lang in het koude water te blijven totaal niet aan de orde is. De ambitie strook niet met de kick die je krijgt en met het streven naar gezondheid. Te lang in koud water brengt een serieus gevaar van onderkoeling met zich mee. En bij onderkoeling voel je je echt niet top, en voor je gezondheid doet het ook niks.