Nou kent Rusland net als ieder ander land ongetwijfeld talrijke tradities. Maar 1 ervan mocht ik in 2017 leren kennen in Bussloo van Ewout Staartjes (www.winterzwemmen.nl). Hij was degene die deze traditie in Nederland heeft geïntroduceerd.

Eind december 2017 lokte in Steef, mijn man, onder valse voorwendselen mee naar de sauna Thermen Bussloo. Dat ik daar ook een workshop Winterzwemmen voor ons had geboekt heb ik ergens wel tussen neus en lippen door gezegd… denk ik.

Dus tijdens een relaxt ontspannen bezoek aan de sauna togen we naar de workshoplocatie. En wat schetst Steef zijn verbazing? Er wordt Russische muziek gedraaid. Steef was direct in zijn element en spreek Ewout aan in het Russisch. En als ik iets van het Russisch heb geleerd is het wel nashe (ons) of Ne nashe (niet van ons, ofwel vreemden), oftewel als je Russisch spreekt hoor je erbij. Steef en Ewout hoorden er duidelijk wel bij.

Maar over deze traditie wilde ik het nu niet hebben. Waar Ewout mij in heeft geïntroduceerd is het Winterzwemmen volgens de Russische traditie. En dat vond ik zo fantastisch dat ik drie jaar op rij mee ben geweest op Ruslandreis om aldaar in een wak te gaan zwemmen, mee te zwemmen bij een Walrusclub in Sint Petersburg, heerlijk Russisch te eten, te zitten in de houtgestookte Banja, Russische berkentakkenbehandeling te ondergaan en de vele vriendelijke Russische mensen te leren kennen.

Dat Rusland een traditie heeft met Winterzwemmen dat moge duidelijk zijn. Alle grotere Steden hebben wel een Walrusclub waar je in de winter kunt zwemmen.

Wat maakt de Russische traditie nu anders dan gewoon in koud water zwemmen? We maken ons van te voren goed warm voordat we het water ingaan. Dit kan door even goed te sporten, hardlopen, bootcamp of iets dergelijks. Vervolgens gaan we slechts kort het water in 30 sec. tot 1 minuut. De Rus , jong en oud, gaat het koude water in voor zijn/haar gezondheid. Ambitie om langer in het water te blijven hoort hier in het geheel niet thuis. Kort in het koude water is gezond, lang in het koude water is gevaarlijk ongezond.

De Russische traditie van het Winterzwemmen is in Nederland omarmd door velen. Onder andere door mij. Sinds 2020 ben ik Koudetrainer en Winterzweminstructeur Russische Traditie en vanaf dit jaar kun je bij Walrusclub Tilburg met mij het koude water in. En of dat nou nashe of ne nashe is… ik geef er niks om. Ik hoor erbij, en jij binnenkort misschien ook!