Die vraag wordt mij regelmatig gesteld. Of; jij zwemt zeker iedere dag, en hoe lang zwem je dan?

Een eenduidig antwoord kan ik er niet echt op geven. Maar hoe kouder het wordt hoe vaker ik het water weer in ga. Het is natuurlijk enorm luxe om bij je huis een fantastische zwemvijver tot je beschikking te hebben. En dat nodigt zeker uit om daar ook heel vaak gebruik van te maken.

Maar ook voor mij is het water koud, en moet ik mentaal soms even over een bruggetje heen om toch het water in te gaan… Meestal ga ik direct nadat ik ben opgestaan het koude water in, uitkijkend over de maisvelden. Soms een mooie zonsopgang cadeau, maar steeds vaker is het nog donker.

Mijn hond Bobbi en mijn man Steef draaien zich nog eens om of fronsen een keer, en denken volgens mij dat ik niet goed wijs ben. Maar ik ben gelijk wakker en geniet van het heerlijke gevoel als ik uit het water kom. Het leukste is eigenlijk wel om met een groepje te gaan zwemmen. Dan gaan we eerst even lekker sporten zodat we goed warm zijn, en vervolgens kort het koude water in. Samen daarna een kopje thee drinken, dat is geweldig. Tegenwoordig heb ik een mooie vijverthermometer die ik binnen al uit kan lezen. Kan ik mooi even kijken of het wel koud genoeg is.

Volgens de Russische traditie beginnen de gezondheidseffecten bij een temperatuur onder de 10˚C. Ijswater onder de 3.9 ˚C heeft het grootste schrikeffect. En ik kan je uit ervaring vertellen dat het echt een groot verschil maakt om te zwemmen in koud water of in ijswater.