Winterzwemmen doen we voor het geweldige gevoel dat we ervan krijgen en voor onze gezondheid.

Een gezonde dosis kou heeft vele positieve gezondheidseffecten. Het is daarom ook heel belangrijk om de dosis kou dus gezond te houden en niet over de grens heen te gaan dat het niet meer gezond is.

Daarom houden we ons aan de regels die de Russische traditie ons voorschrijft. In Rusland, Oekraine en Belarus kennen ze een jarenlange tradititie van winterzwemmen. Walrusclub Tilburg (013) is aangesloten bij winterzwemmen.nl en volgt ook deze Russische traditie om gezond in en uit het water te gaan. Hierbij is het niet belangrijk om zo lang mogelijk in het water te blijven (met gevaar op onderkoeling). De ambitie wordt losgelaten en het doel is gezondheid.

Even de gezondheidsvoordelen op een rij:

 • Je activeert je immuunsysteem. Een korte blootstelling aan de kou geeft stress, deze stress zet je immuunsysteem aan. Dit zijn we in onze goed geïsoleerde huizen niet meer zo gewend.
 • Goed voor de conditie van je hart en longen. Door het koude water krijg je een shock, je hart gaat sneller kloppen, je adem versnelt en je bloeddruk verhoogt. Voor een gezond persoon een uitstekende training van hart en longen.
 • Verbeterd de elasticiteit van je bloedvaten. Door de kou vernauwen de bloedvaten zich en het bloed stroomt naar de vitale organen. Een enorme boost voor je organen is het gevolg. Als je het koude water weer verlaat stroomt het bloed weer terug, je bloedvaten verwijden zich weer. Gymnastiek voor de bloedvaten dus. Ook in de lymfevaten vindt contractie plaats waardoor circulatie en tonus verbeteren.
 • Je traint je omgang met stress. Je zenuwstelsel wordt actief als je het water ingaat en komt weer tot rust als je het water verlaat. Dit maakt je getraind in de dagelijkse omgang met stress.
 • Ziektekiemen, bacteriën en virussen worden verbrandt. Doordat je korte tijd je kerntemperatuur verhoogd. Dit is de temperatuur in de diepe gelegen weefsels. De verhoging vindt maar heel kort plaats in de eerste minuut in het koude water. Door deze verhoging kunnen ziektekiemen, virussen en bacteriën verbranden.
 • Je wordt blij door hormonen. De kou heeft een positieve invloed op verschillende hormonen. Je maakt extra cortisol aan, dat heeft invloed op de vertering van voedsel, onze slaap en ons afweersysteem. Er komt adrenaline vrij en het lichaam maakt exta endorfinen aan. En door die endorfinen voelen we ons dan weer heel gelukkig. Endorfinen reguleren serotonine en dopamine. De kou stimuleert ook nog de afgifte van noradreline. Hierdoor voelen we ons opgewekt en het is goed voor onze concentratie
 • Je wordt slank! Je stimuleert de aanmaak van bruin vet of haalt het uit de slaapstand. Bruin vet verlaagt het slechte cholesterol, leidt tot minder aderverkalking en verhoogt je metabolisme. Met andere woorden; je wordt er slank van.
 • Koud water verjongd! De tonus van je cellen neemt 3 tot 5x zoveel toe en dit houdt 8 uur aan. Deze verhoogde tonus zorgt voor het opruimen van afvalstoffen. Ook worden lichaamseigen antioxidanten aangemaakt (glutathion en superoxide dismutase) die verjongend werken. En het urinezuur in het bloed wordt verlaagd.
 • Vergroot je mentale kracht. Door het water maak je je lichaam gezond en sterk, maar ook je geest train je mee. Iedere keer overwin je jezelf en stap je weer het koude water in. Een verkwikking van je brein en mentale overwinning op jezelf.
 • Je krijgt een sterk energetisch lichaam. Door het koude water train je je energieveld waardoor indringers moeilijker binnenkomen. Je wordt sterker voor aanvallen van buitenaf.
 • Activatie vitamine D. Vitamine d wordt onder invloed van de zon aangemaakt. En in Nederland is de zon slechts 6 maanden per jaar sterk genoeg om vitamine D aan te kunnen maken. Er is echter steeds meer bekend over vitamine D, zo wordt het ook geactiveerd door sporten, koud water en voedingsaanpassingen. (Helden, 2020)

Belangrijk is dat we ons niet te lang aan de kou blootstellen. Regelmatige onderkoeling put ons lichaam uit en geeft het tegenovergestelde van alle mooie gezondheidsvoordelen.

Onderkoeling kan al snel optreden. Zodra het bloed vanuit onze organen weer terugstroomt naar de ledematen ervaren we warmte. Ook als we nog in het koude water zitten. Echter zijn onze organen dan al flink aan het afkoelen met alle gevolgen van dien. De kracht zit in het korte zwemmen, de belangrijkste gezondheidsvoordelen behalen we al in de eerste minuut!